Articole Medicale

Interviu cu dr. Cristian Oană, medic specialist ortopedie pediatrică, despre importanța ecografiei de șold la bebeluși

Ortopedia pediatrică la Spital Lotus Ploiești

  1. Domnule doctor, ce înseamnă această specializare, ortopedie pediatrică și cât de necesară este aceasta?
  2. Este în primul rând o necesitate a pacientului de a beneficia de un consult specializat. Copilul nu este un adult în miniatura, ca atare pentru o bună înțelegere și practică este corect să fie tratat de un specialist pentru el, iar acesta este ortopedul pediatru. Eu recomand părinților să meargă întâi la un specialist ortoped pediatru și acesta să decidă tipul de examinare după un consult amănunțit și nu să efectueze o ecografie sau radiografie și apoi să fie examinat.

  3. Cât de important este screening-ul ecografiei de șold?
  4. Pentru mine ca specialist înseamnă să pun un diagnostic grav foarte devreme dar pentru copilul cu displazie de șold înseamnă o schimbare radicală în viața lui. Până de curând în România diagnosticul luxației de sold se punea după ce copilul mergea – consecutiv urma un tratament chirurgical cu rezultate nu totdeauna bune și cu costuri foarte mari atât din partea societății dar și din partea familiei, dar mai ales a pacientului. Dacă diagnosticul este pus la câteva săptămâni avem posibilitatea unui tratament nechirurgical-ortopedic cu șanse de reușită foarte mari.

  5. Când se recomandă ecografia de șold și ce presupune aceasta?
  6. Ecografia de șold trebuie însoțită de consultul ortopedic. Bebelușul trebuie examinat de ortopedul pediatru cât mai devreme dacă a fost o sarcină pelviană sau transversală, dacă sunt gemeni, daca mama sau frații/surorile mai mari au luxație de șold. În toate situațiile incerte este bine ca bebelușul să beneficieze de consultul ortopedic și ecografia de șold cât mai devreme. Altfel, examinarea se recomandă la vârsta de 6 săptămâni în țările unde se face screening-ul acestei patologii. Imagini ecografice interpretabile se pot obține și la câteva luni dar este bine ca diagnosticul să fie pus cât mai repede.

  7. Care sunt avantajele ecografiei de șold la nou născuți și sugari?
  8. Ecografia este neiradiantă, neinvazivă, nedureroasă. Ecografia de șold este o investigație foarte standardizată, ca urmare diagnosticul este pus cu acuratețe mare și se poate începe tratamentul chiar imediat dupa naștere.

  9. Cum pregătim bebelușul pentru ecografia de șold?
  10. Bebelușul este bine să fie liniștit, eventual părinții să aibă un biberon cu lapte sau suzetă. În rest nu necesită pregătire specială.

  11. Cum se face ecografia de șold la bebeluși?
  12. Copilul este dezbracăt în partea inferioară a corpului și orientat pe partea laterală. Se pune o cantitate de gel pe pielea pacientului pentru a facilita vizualizarea bună, iar dacă bebelușul este liniștit, imaginea de examinat se captează în câteva secunde.

  13. Ce i se poate întâmpla copilului când afecţiunea nu e depistată şi tratată la timp?
  14. Evoluția displaziei este spre luxația șoldului, mers dificil cu dezechilibru permanent, leziuni și dureri la nivelul articulației implicate și o viață cu multe limitări locomotorii. Practic articulația este deformată și incapabilă de mișcări normale ceea ce va schimba radical viața copilului.

  15. Ce este displazia de dezvoltare a șoldului și care sunt factorii de risc?
  16. Displazia șoldului înseamnă că articulația nu este complet funcțională. Șoldul este o articulație stabilizată osos ca urmare avem nevoie de componente osoase bune capabile de mișcări complete. Într-o displazie de șold cupa articulară este teșită, este incapabilă să stabilizeze poziția, iar in final se va produce luxația propriu-zisă.

  17. Ce îi sfătuiți pe proaspeții părinți? La ce anume să fie atenți?
  18. Patologia ortopedică a bebelușului presupune de cele mai multe ori o poziție/postură anormală și fixată/rigidă. Practic, asimetria și rigiditatea sunt semnele cele mai frecvente și remarcate de către părinți, dar de fiecare dată cand sunt neclarități este bine să vină la un consult de ortopedie pediatrică. Chiar dacă medicina modernă se bazează pe dovezi, cheia ramane consultul inițial efectuat de specialist și apoi investigații (ecografii, radiografii, analize).

  19. Unde vă găsesc părinții și de ce servicii pot beneficia?
  20. În Ploiești colaborez cu Spitalul Lotus unde avem atât condiții foarte bune de examinare ecografică, cât și condiții de tratament ambulator (imobilizări gipsate). Noi putem oferi întrega gamă de investigații și tratament ambulatoriu pentru pacienții de ortopedie pediatrică.

Interviu cu Silvia Moise, moașă și coordonatoare a programului „Școala părinților” la Spital Lotus, autoarea cursurilor de puericultură și consiliere în alăptare

Nașterea reprezintă un eveniment major în viața oricui. Nu reprezintă doar nașterea unui copil, ci și a unei mame, tată, bunici.

  1. Doamna Silvia Moise, ce înseamnă să fii moașă? De ce ați ales această meserie?

În domeniul sănătății moașa este un profesionist care ajută femeile în timpul sarcinii, travaliului, la naștere, și după nașterea copiilor lor. Le consiliază în alăptare și planificare familială. Acordă sprijin emoțional. Moașele fac echipa cu obstetricianul. Practic, moașa acordă îngrijire specializată individualizată și este un important suport moral pt femeie, susținând-o înainte, în timpul și după naștere.

Această meserie a venit către mine, mai mult decât eu către ea. Se întâmpla la 18 ani. La momentul acela am avut primul loc de muncă după absolvirea Liceului Sanitar ca soră medicală obstetrică -ginecologie. M-a atras dorința de a sprijini și îngriji un cuplu sănătos- mama și bebelușul ei. Și mi s-a potrivit perfect. O practic cu mare pasiune și devotament. Sunt încântată de profesia mea, o iubesc și asta se vede din reușitele personale.

  1. Ce ne învață „Școala părinților”?

Încă din 2011 mă dedic viitorilor părinți prin cursuri de educație pre și postnatală și îi pregătesc pentru o aventură ce are să țină o viață. Întâlnirile au loc în grupuri restrânse, într-un mediu intim, astfel încât să putem răspunde întrebărilor și să lămurim grijile fiecăreia dintre ei. Cred în apropierea dintre mine și mămici și acest principiu îmi ghidează activitatea. Educația prenatală ajută femeile să înțeleagă metodele prin care pot avea o sarcină fără probleme, cum să se hrănească pentru a avea resursele necesare la naștere, înțeleg anatomia și fiziologia de baza a nașterii și învață relaxarea fizică și controlarea respirației.

Scopul principal al educației prenatale este pregătirea femeii pentru rolul cel mai important: rolul de mamă. Femeile înțeleg intelectual și intuitiv că au abilitatea de a naște și de a-și alăpta exclusiv bebelușul. Mama evită astfel informațiile contradictorii pe care le primește fie din surse neoficiale, de la alte mame în general sau de la unele cadre medicale, care din păcate dețin informații neactualizate și care oferă sfaturi mamelor nejustificate științific.

Cursurile de educație prenatală ajută femeile să dezvolte o încredere în forțele proprii, o înțelepciune interioară care le ghidează atât în sarcina, travaliu, la o naștere ușoară cât și ulterior când ajunge cu bebelușul acasă.

Femeile care aleg să investească în educația lor de mamă devin din ce în ce mai lipsite de temerile nașterii.

Cursurile prenatale sunt inspirate din medicina bazată pe dovezi și oferă răspunsuri la toate întrebările și neliniștile viitorilor părinți, care, de cele mai multe ori nu îndrăznesc sau pur și simplu nu au timpul necesar să le adreseze medicului obstetrician. Femeile astfel află informațiile de care au nevoie pentru a face alegerea cea mai bună în toate etapele și situațiile viitoare.

Nașterea reprezintă un eveniment major în viața oricui. Nu reprezintă doar nașterea unui copil, ci și a unei mame, tată, bunci.

Momentul optim: în timpul sarcinii , între 20 și 36 săptămâni, și chiar și în primele 6 săptămâni după nașterea bebelușului.

În urma acestui curs tatăl va primi atestatul de puericultură și va beneficia de 10 zile libere în plus față de cele 5 prevăzute deja la nașterea copilului, conform legislației în vigoare.

  1. Cât de importantă este consilierea în alăptare?

Alăptarea este o experiență unică și intimă, care îmbogățește profund viața mamei și a copilului. Beneficiile pentru sănătatea mamei și buna dezvoltare a bebelușului sunt extrem de importante și dificil de obținut prin alte metode. Laptele de mamă este alimentația cea mai potrivită pentru dezvoltarea optimă a copilului, este bogat în anticorpi, globule albe și alți factori de apărare imună. În concluzie, alăptarea precoce și prelungită asigura un aport considerabil de substanțe esențiale dezvoltării copilului, unele complet inexistente în formulele de lapte, asociate unor beneficii fizice și psihice imediate și pe termen lung pentru mamă.

Preocuparea din ce în ce mai mare pentru alăptare a determinat conturarea unei activități noi, aceea de acordare de sprijin mamei care alăptează sau intenționează să alăpteze. Mamele care au nevoie de susținere în alăptare pot apela acum la consultanți în alăptare IBCLC care le ajută să își defininească și să își atingă obiectivele personale în alăptare. Consultantul în alăptare IBCLC reprezintă standardul profesional pentru managementul clinic al alăptării. Certificarea este acordată de către Internațional Board of Lactation Consultants, iar consultanții în lactație IBCLC acționează conform unui ghid de bune practici (intitulat Scope of Practice) și în baza unui Cod de etică.

  1. Știm că încercați să informați și ajutați mămicile permanent. Care este cea mai mare preconcepție a femeilor care urmează a fi mame?

În general, prejudecățile sunt legate de miturile transmise de la o generație la alta, aceste situații fiind surprinzător, frecvent întâlnite. Tocmai din acest motiv, în cadrul cursurilor, încerc să combat cele mai des întâlnite astfel de născociri.

  1. Devine moașa cea mai bună prietenă a unei mămici?

Pe parcursul sarcinii moașa poate fi mai mult decât un îngrijitor pentru gravidă: este ghidul și prietena gravidei și a familiei ei. Dacă apare orice suspiciune a unei posibile tulburări a cursului fiziologic al acestui proces, moașa este instruită să-l recunoască și să transmită obstetricianului. 

Educarea se face la nivel universitar timp de 4 ani în cadrul Facultății de Moașe din cadrul Universitatilor de Medicină și Farmacie. În multe state profesia de moașă chiar este una autonomă, motiv pentru care studentele sunt formate pentru practica independentă .

Moașele  sunt implicate și în proiecte de promovare a sănătății materno-infantile. Abordarea holistică și îngrijirea centrată pe femeie și copil sunt principii profund respectate și practicate de moașe. Este de menționat că există o colaborare foarte bună și eficientă între moașele și obstetricieni, bazată pe respect și lipsită de orgolii stupide.

  1. Cam câte femei au beneficiat de sprijinul dumneavoastră în ultimp sarcinii şi după naştere?

Greu de cuantificat. Aș fi lipstită de modestie să mă exprim prin cifre. În decursul anilor de carieră am îngrijit multe gravide, lăuze, am asistat nașteri în activitatea de spital. La cursurile de educație pre și post natală ,,Școala Părinților” au participat sute de cupluri . Cu cei mai mulți dintre ei am rămas în relații de amiciție, ne-am revăzut cu plăcere și ulterior. Au fost părinți care au revenit la instruiri și la a doua sarcină …

  1. De ce credeţi că sunt foarte puţine femeile care apelează la consiliere postnatală?

Consilierea postnatală, în sensul larg al cuvântului, este un serviciu complex, greu de administrat în mod oficial de o singură profesie. La domiciliul noii familii se instalează deja o stare de bulversare creată de sfaturile rudelor, prietenilor, celor care se consideră știutori, bazați doar pe experiențe personale. Recomandările făcute de către medicul de familie sunt respectate mai mult sau mai puțin… Așa că, în fața nevoii de a te adresa cuiva, în mod oficial nu prea ai resurse.

  1. Credeți că va avea loc vreo schimbare în mentalitatea românească?

Lucrurile s-au modificat deja în modul de gândire al viitorilor părinți/părinților. Aceștia se informează, caută sursele corecte, sunt avizi de noutăți și mai greu se lasă pradă preconcepțiilor. Admir în mod deosebit persoanele care privesc sarcina și nașterea că pe o binecuvântare, un adevărat miracol.

Învățăm să alegem tipul de naștere potrivit, cum să ne recuperăm ușor după și să ne bucurăm de minunea apărută în viață noastră.

Conștientizarea propriei feminități, transformarea profundă și asumarea cunoașterii poate duce spre o naștere conștientă, frumoasă și implinitoare, trăită cu calm și în iubire. Astfel ar trebui să ne primim copiii în această lume. Prin re-cunoașterea nașterii și prin înțelegerea că ne putem schimbă pe noi insene și astfel întreagă Planetă, noi protejăm de fapt miracolul vieții și aducem energia Iubirii prin corpurile noastre, prin copiii noștri, aici și acum.”

  1. Ce sfat i-aţi da unei femei care e pe cale să nască? Cum să se pregătească psihic o mămică? Dar un tătic?

O constanță în sfaturile pe cale le dau părinților este RĂBDAREA ȘI ÎNCREDEREA!

Naşterea nu înseamnă doar aducerea pe lume a copiilor noștri. Ea face din femei mame puternice, competențe şi capabile, care îşi cunosc puterea interioară şi au încredere în sine. O mamă care îşi asumă naşterea va rămâne pentru totdeauna o femeie puternică şi responsabilă.

Momentul magic al nașterii este îndelung așteptat la fel de mult de către ambii părinți. Deși mama este cea care participă efectiv, iată că și tatăl poate fi de ajutor în aceste moment. În ce mod poate contribui, cum trebuie să procedeze în fiecare etapă a travaliului și alte sfaturi utile pentru o naștere ușoară veți află în următorul ghid complet pentru un tată.

  1. De ce oferă Spital Lotus, „Școala părinților”, gratuită la toate pachete de naștere?

Spital Lotus ajută şi susţine cuplurile de viitori părinţi să înţeleagă valorile şi principiile naşterii, pentru a-și forma propriile opţiuni în care să primeze sănătatea şi siguranţa mamei şi a copilului, atât la naştere, cât şi după aceea.

Cuplurile participă împreună cu la un curs de de pregătire pentru naștere, care îi ajută să descopere secretele unei nașteri ușoare, depășind fricile legate de naștere, cum să-i ofere bebelușului cel mai bun start în viață, un start netraumatizant, cu iubire și respect. Fac cunoștință cu o altfel de abordare a nașterii, care tratează femeia din punct de vedere psiho-emoțional și spiritual.

Viitorii tăticii vor fi mai entuziaști după absolvirea acestui curs și vor ști cum să se implice în actul nașterii copilului lor, vor scapa de frici și de prejudecăți și își vor aprecia partenera și mai mult; + că vor primi în urma absolvirii acea diplomă care îi îndreptățește la cele 10 zile de concediu paternal.

Interviu Dr. Munteanu Iuri – medic primar chirurgie generală specialist chirurgie plastica si reconstructiva, doctor in medicina, Director Medical la Spital Lotus, despre avantajele incontestabile ale chirurgiei laparoscopice

 

Medic chirurg în cadrul Spitalului LOTUS, specializat în chirurgia laparoscopică, colonoscopie și endoscopie, dar și în chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie oncologică și Management sanitar, realizează la Spitalul Lotus intervenții de o mare complexitate, din sfera chirurgiei.

Dr. Iuri Munteanu este asistent universitar la Facultatea de Medicină, Universitatea Titu Maiorescu din București, și a contribuit la numeroase publicații naționale și internationale despre chirurgia generală și laparoscopică. 

Director Medical la Spital Lotus, Dr. Iuri Munteanu ne vorbește despre importanţa medicinei laparoscopice și avantajele incontestabile ale acesteia.

 

I: Domnule doctor, în zilele noastre, auzim tot mai mult vorbindu-se de chirurgia minim invaziva. Ce înseamna aceasta?

R: Chirurgia a evoluat mult în ultimii ani. Progresul tehnologic a permis atingerea unui obiectiv urmărit de mult timp și anume o chirurgie de calitate care se obține cu un traumatism minim ușor de suportat chiar și de un pacient fragil.

 I: Care sunt avantajele tehnicii laparoscopice, faţă de chirurgia convenţională?

R: Avantajele sunt multiple. Unele se referă la recuperarea rapidă, altele la rezultatele estetice deosebite. Traumatismul minim la care este supus pacientul permite includerea pe lista de așteptare a pacienților cu contraindicații pentru o operație clasică. Avantajele intraoperatorii sunt legate de o mai bună vizualizare a detaliilor. Riscul de complicații postoperatorii se reduce considerabil. Pericolul infecțiilor este minim. Toate acestea determină avantaje economice incontestabile atât pentru pacienți cât și pentru societate.

 

I: Spre ce credeţi că va evolua chirurgia minim invazivă, în viitor?

R: Cred că viitorul chirurgiei moderne este stric legat de chirurgia minim invazivă inclusiv chirurgia robotică. Viteza cu care se dezvoltă noile tehnologii este uluitoare și realitatea chirurgicală confirmă acest lucru. Traumatismul chirurgical va fi minimalizat la extrem ceea ce va permite o scurtare importantă a actului medical cu reintegrarea imediată a pacienților .

I: Ce proceduri se pot efectua şi în Spitalul Lotus?

R: La Spital Lotus pot fi efectuate toate intervențiile chirurgicale ce presupun abord minim invaziv laparoscopic. Cele mai frecvente sunt: Colecistectomia laparoscopică, apendicectomia, cura herniilor sau a eventrațiilor, histerectomia, operațiile pentru chist de ovar, varicocel, chist de uraca, hernie hiatala s.a.m.d., culminând cu operațiile pentru micșorarea stomacului, operații pentru obezitate morbidă. Practic toate operațiile cunoscute în chirurgia clasică au și o alternativă minim invazivă.

I: Există vreo contraindicaţie pentru acest tip de procedură?

R: Desigur există și contraindicații. În mare parte acestea sunt aceleași ca și în chirurgia clasică: legate de starea biologică a pacienților, de anumite tratamente urmate, de bolile neoplazice, de convingerile personale ale pacienților. Există și anumite contraindicații specifice care se referă la rezervele pulmonare ce pot afecta funcțiile respiratorii, excursia pulmonară, foarte solicitate în cazul laparoscopiei. Limitarea tehnică a metodei este posibilă la pacienții cu multiple intervenții chirurgicale cu risc de periviscerită postoperatorie stransă. Este încurajator faptul că de la an la an contraindicațiile s-au restrâns constant.

I: Ce trebuie să facă pacienţii pentru a beneficia de un asemnea tip de intervenţie?

R: Pacienții carora li s-a indicat un anume tip de intervenție chirurgicală le recomand să ceara și o a doua opinie în ceea ce privește abordul minim invaziv. Suntem pregătiți să explicăm cu răbdare toate beneficiile chirurgiei potrivite fiecărui caz în parte.

I: Ce v-a determinat pe dumneavoastră, medic specializat în chirurgia laparoscopică, să vă îndreptaţi atenţia şi către medicina plastică și reparatorie?

R: Tot timpul am căutat un anume echilibru în utilizarea tehnicilor chirurgicale și a efectului estetic postoperator. Din păcate deseori în iureșul desfășurării unui act medical ne axăm pe efectul final, uitând că pacientul e mai mult decât o verigă a acestuia. Odată cu depășirea etapei acute și degrevarea situației ramân urmele cu care pacientul va trebui să coexiste pentru viitor. Unii vor rămâne cu sechele importante, gravitatea variind de o simplă jenă, la adevărate depresii sau chiar tragedii. A doua specialitate a aparut din dorința de a corecta aceste neajunsuri. Sunt mândru de a mă număra printre elevii Prof. Dr. Nicolae Antohi.

I: Povestiți-ne despre intervențiile care v-au adus cele mai mari satisfacții, cum s-au recuperat pacienții.

R:  Mă bucur pentru fiecare intervenție pe care o efectuez. Pentru mine chirurgia a devenit mai mult decât o pasiune. Mă identific cu ea. Mă bucur pentru fiecare reușită și sufăr atunci când ceva nu-mi reușește așa cum mi-am dorit. Recuperarea pacienților poate fi diferită de la caz la caz. Am avut evoluții mai dificile la pacienții cu operații mici și evoluții spectaculoase la pacienții care au avut intervenții majore. E foarte important să fii alături de pacienții tăi și să le transmiți acea siguranță și încredere ca totul va fi bine și în final totul va fi așa cum ne-am propus.

I: Știu că vă place să țineți legătura cu pacienții dumneavoastră. Cât de importantă este această legătură?

R: Acest feedback determinat de relația profesională dintre medic și pacient este cea care ne dă încredere și ne încurajează să mergem înainte. La fel este și elementul care ne aduce cu picioarele pe pământ și uneori ne trimite înapoi către carte, către școală. Mă refer la noi tehnologii, cursuri profesionale, competențe, schimb de experiențe. Am ajuns la Spital Lotus Ploiești în toamna lui 2016 fără a fi fost cunoscut pe plan local și mă bucur nespus că dupa un an de zile am ajuns să fiu salutat pe stradă în scurtele mele ieșiri prin Ploiești.

I: Cum ați descrie medicina în România zilelor noastre, pentru omul de rând? Ce ne sfătuiți?

R: O medicină de extreme. Exista servicii comparabile cu cele oferite în strainatate dar în același timp există unități medicale care practică o medicină modestă în limita dotărilor și a posibilităților de selecție și pregătire de personal. În condițiile în care Spital Lotus Ploiești are de oferit un pachet important de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, oamenii sunt tratați cu maximă responsabilitate indiferent de statutul social.

I: Ca profesor la Univeristate, ce ne puteți învăța pe noi, cei care suferim de o afecțiune și avem nevoie de sprijin? În ce să credem?

R: Aveți încredere în medicii dumneavoastră. Credeți în profesionalism, responsabilitate, bun simț, în familie, în iubire, în toate lucrurile mărunte care ne fac viața atât de complicată și atât de frumoasă în același timp. Doamne ajută!

Interviu cu Dr. Tudor Mihaela – medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă la Spital Lotus, despre riscuri și frica de anestezie

„In fața unei amenințări, oamenii au trei modalități de abordare a problemei: încremenești, fugi, lupți.”

  1. Doamna doctor, ce v-a determinat să alegeți această specialitate, anestezie și terapie intensivă?

Complexitatea acestei specialități m-a determinat să fac alegerea. Este cu totul aparte, extrem de tehnologizată și presupune cunoștințe medicale aprofundate, iar upgrade-urile se petrec cu o viteză amețitoare.

  1. Aveți o experiență vastă, ați lucrat în Franța și în Belgia. Există frica de anestezie acolo?

Frica de anestezie este prezentă peste tot, majoritatea pacienților experimentează acest sentiment. Totul pleacă de la o stare pe care nu o poți controla, viața ta este în mana altcuiva. Cu toții avem un grad de anxietate în fața unei situații noi, necunoscute. De aceea este foarte important consultul preanestezic, unde se realizează o legatură între pacient și medicul anestezist. Frica are la bază un fapt dar trebuie să fie explicată în context și în detaliu.

  1. Cum priveste un pacient anestezia?

Foarte mulți înteleg în ce constă procedeul, au încredere că totul va decurge bine și de obicei sunt optimiști. Gradul de anxietate se reduce considerabil dupa discuția preanestezică.

  1. De cate tipuri poate fi anestezia?

Există mai multe feluri de anestezie:

  1. generală – cel mai cunoscut tip de anestezie, presupune administrarea intravenoasă a unei combinații de medicamente pentru a te adormi și a reduce la minim durerea;
  2. regională – în care sunt incluse anestezia spinală, blocurile de nervi periferici, cateterul epidural;
  3. locală – utilizată pentru proceduri minore;
  4. Sedarea – administrarea de doze mici de anestezic pentru a induce anxioliza, hipnoza și amnezie anterograde (pentru a fi relaxat și somnolent) -twilight sleep.
  1. Cum se realizează pregatirea pentru anestezie?

Pregatirea pentru anestezie începe cu consultul preanestezic, cand se obțin date importante despre istoricul medical al pacientului cât și despre latura sa psihologică. Antecedentele medico-chirurgicale ale pacientului ajută anestezistul în a găsi cea mai bună variantă pentru a reduce la minim riscurile intra și post operatorii.

Important este ca pacientul să fie conștient și compliant la terapie și indicațiile medicului. Acest lucru se concretizează prin semnarea acordului informat pentru anestezie a pacientului.

  1. Care sunt riscurile anesteziei?

Fiecare tip de anestezie comportă riscuri apreciate în contextul clinic al pacientului.

În cadrul examenului preanestezic se identifică și riscurile la care este supus sau nu pacientul: riscul operator, riscul anestezic, riscul de aspirație gastrică, riscul de ischemie perioperatorie, riscul de agravare a bolii de fond, riscul tromboembolic, riscul infecțios, riscul de sângerare, toate cum spuneam, judecate în context.

  1. Prin ce este specială munca într-o secție de anestezie și terapie intensivă?

Munca într-o secție ATI este complexă. Ea îmbină cunoștințele medicale, manualitate în efectuarea tehnicilor, respectarea unor protocoale, promptitudine, implicare și asumare.

  1. Cum simtiți că trebuie să fie o echipă în timpul unei intervenții? La Spital Lotus simtiți că faceți parte dintr-o echipă, cum colaborați cu ceilalti medici?

O echipă trebuie să fie unită. Este ca un joc de puzzle, unde orice piesă este importantă. La Spitalul Lotus suntem o echipa extraordinară, unită, omogenă. Colaborarea este una foarte bună, ce asigură corectitudinea unui diagnostic și a unei indicații chirurgicale, o evaluare preoperatorie  exhaustivă, toate în beneficiul pacientului.

  1. Dumneavoastră aveți parte de foarte multe emoții, cum reușiți să vă protejați?

Familia este cea care reușește să mă echilibreze emoțional, activitățile creative și cele în aer liber sunt un antidot în cazul meu. Sindromul burnout este frecvent întalnit în specialitatea noastră, de aceea este important să identificam și să găsim remedii. Cu stilul de viață pe care îl ducem, din ce în ce mai alert și mai indiferent față de nevoile personale, fiecare dintre noi riscă să ajungă la burnout.

  1. Ce i-ați sfătui pe cei care din teama de anestezie renunță la a face intervenții chirurgicale care le pot salva viața?

Anestezia este una dintre cele mai înfricoțătoare părți ale unei operații. În realitate anestezia este una dintre cele mai sigure proceduri medicale, datorită progreselor realizate în domeniul tehnologiei și în precesul de dezvoltare al medicamentelor. Așadar, i-aș sfătui să-și înfrangă teama și să vină la o discuție cu medicul anestezist.

  1. Cum putem să ne învingem teama? Ce ne sfătuiți?

În fața unei amenințări, oamenii dar și animalele au trei modalități de abordare a problemei: incremenești, fugi, lupți. Frica trebuie înfruntată. Curajul nu vine singur, dacă nu faci ceva în această privință. Încă o dată, este foarte importantă realizarea unui dialog medic-pacient, unde evaluăm situația,  identificăm blocajele și încercăm să găsim resurse pentru a le depăși.